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STATE OF WASHINGTON

“the consolidated technology services agency”  RCW 43.105.006

WASHINGTON TECHNOLOGY SOLUTIONS

1500 Jefferson Street SE  Olympia, Washington 98504-1501  (360) 407-8700
DATE:
September 13, 2016
TO:  
All Potential Vendors

FROM: 
Susan Steele, RFQ Coordinator

SUBJECT:  
VENDOR QUESTIONS AND ANSWERS                                                Amendment #3 to T17-RFQ-009 – Ethernet Transport Redundant Data Center Interconnect for CTS Alternate Data Center

Summary:

This document is prepared by the Washington State Consolidated Technology Services (CTS) and shall serve as the sole official reply to Vendor Questions submitted in response to RFQ T17-RFQ-009 released on August 24, 2016.  

Questions and responses are numbered for ease of reference only and are in no particular order or priority.  Questions and comments have generally been stated as they were received except that some questions have been modified to maintain vendor confidentiality or to reduce redundancies.  The answers may only explain or clarify some aspect that is already addressed in the RFQ.  Some of the answers may also supplement or change what was previously stated in the RFP or in an appendix.  It is important that Vendors review all questions and answers.

General Information:

Vendors are advised to obtain and thoroughly review the complete, formal RFQ located at: http://cts.wa.gov/procurement/procureannounce.aspx. 
Vendor Questions and Official Answers
	#
	Question
	CTS Response

	1
	We are one of the carriers listed in 5.4 – section 3.  We have separate equipment and pathways to be fully diverse from the current connection/solutions provided to Frontier, the incumbent.  If we meet the criteria associated with the physical pathways and the other requirements associated with this RFP, can we provide a response?  
	CTS shall redraft the requirement to require vendors to provide a description of the geographically diverse path being proposed, and score it against how it addresses the business risks addressed.  In the event the vendor is sourcing any parts of the path, those vendors should be listed in the requirement as well.  The requirements should also be stated and managed contractually.   CTS will release the new requirements in the near future.  


	2
	Will 10G Wavelength (DWDM) be an acceptable solution?  The majority of Providers have backplane challenges on Ethernet services over 4 or 6 Gigs.  Do you foresee any backplane issues?  Is your current provider giving you a full 10Gig circuit via Ethernet services with no backplane issue?  
	The agency will issue a requirement that details wavelength solutions with a physical Fiber handoff providing Ethernet services are acceptable so long as the wavelength technology meets the technical requirements of the primary Ethernet connection.  CTS will release the new requirements in the near future.  


	3
	Will CTS modify the following mandatory requirement?

Section 4.4.3

This mandatory request is for retrievable information to answer this question which seeks information that is confidential to other customers and which cannot be disclosed under federal law and/or binding contractual confidentiality commitments.  This speaks directly to CPNI and the Telecommunications act of 1996.  Thus we are not sure how any vendor can comply with this mandatory requirement without seeking each and every client’s permission that has terminated for default.  

Due to the size of our global organization it is impossible to retrieve all points of data over a five year term.  I would expect other potential bidders of relative size to have the same challenge.


	The current text of the mandatory requirement in Section 4.4.3 states:

(M) Contract Performance

If the Vendor has had a contract terminated for default during the past five (5) years, all such incidents must be described.  Termination for default is defined as notice to stop performance due to the Vendor's non-performance or poor performance and the issue was either (a) not litigated; or (b) litigated and such litigation determined the Vendor to be in default.

Submit full details of all terminations for default experienced by the Vendor during the past five (5) years including the other party's name, address and telephone number.  Present the Vendor's position on the matter.  CTS will evaluate the facts and may, at its sole discretion, reject the Vendor's response if the facts discovered indicate that completion of a Contract resulting from this RFQ may be jeopardized by selection of the Vendor.

If the Vendor has experienced no such terminations for default in the past five (5) years, so declare. 

If the Vendor has had a contract terminated for convenience, nonperformance, non‑allocation of funds, or any other reason, which termination occurred before completion of the contract, during the past five (5) years, describe fully all such terminations including the name and address of the other contracting party. 

This requirement is included as part of our due diligence in the solicitation process with respect to entering into contracts with parties that are not debarred or chronically in default. As stewards of the tax payers, it is incumbent upon state agencies to conduct due diligence when making awards. 

To our understanding, Customer proprietary network information (CPNI) is the data collected by telecommunications corporations about a consumer's telephone calls. It includes the time, date, duration and destination number of each call, the type of network a consumer subscribes to, and any other information that appears on the consumer's telephone bill. Our agency is not requesting disclosure of CPNI, but instead is requiring disclosure of Vendor terminations. Moreover, the requirement is to disclose how many terminations for default your firm has experienced in the past five years. It is highly unlikely that a consumer has sued you for breach of contract. 

As such, CTS will not modify this mandatory requirement. Instead, please state in your response the default information and note details about non-disclosure of party information in the event you believe is it Customer proprietary network information. For example-

US. V. THEM, contract for default, not-litigated, terminated 12.31.2016 for assertion of breach, further details protected by CPNI. 



	4
	Will CTS modify the following mandatory requirement? 

Section 4.6

This mandatory request is also very challenging for our global organization.  While each project Level 3 Communications, L.L.C. engages in might be similar in fashion, they have the potential to be fundamentally different.  From build costs to a customer billing in the millions per month the framework of each project will be different.  

Section 4.6 may also eliminate the lowest cost provider on a bid response costing the state tens of thousands of dollars on each project.
	The current text of Section 4.6 states:

(M) Lowest Corresponding Price

If, during the term of the Contract, lower prices and rates are made available by the Vendor to any other customer for like terms, conditions, quantities and services, Purchaser will be given immediate benefit of such lower prices and rates. 

CTS is a e-rate consortium. As a telecom provider, we assume your familiarity with the e-rate program. A requirement of participating in the e-rate program is the requirement of lowest corresponding price (LCP). See 47 CFR Part 54, Section 54.500(f). 

Mandatory Requirement 4.6 is a mirror to the federal law requirements for e-rate providers stating the service providers cannot charge applicants a price above the LCP for E-rate Program services. See 47 CFR Section 54.511(b).

An e-rate service provider – regardless of the size of the company or the category of service provided – must ensure that the LCP is provided to applicants. The applicant is not obligated to ask for it, but must receive it. See Federal-State Joint Board on Universal Service , 12 FCC Rcd 87, 383, para. 540.
If a service provider does not know that a customer participates in the E-rate Program and therefore does not charge the LCP rate, the service provider must actually charge the LCP once it realizes that the customer participates in the program. See 47 CFR Section 54.511 and 47 CFR Section 54.500(f).
As such, CTS will modify this mandatory requirement as follows:

(M) Lowest Corresponding Price- Erate.

If this site is e-rate eligible, then during the term of the Contract, if lower prices and rates are made available by the Vendor to any other customer for like terms, conditions, quantities and services, Purchaser will be given immediate benefit of such lower prices and rates. 
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